Time

Time



Basics

• In time-related questions, you will need to calculate how much time has passed.
• In many of these questions, you will need to break up time and add the sum of its parts.
• To answer a question involving different time zones, you will need to adjust the departure time to coincide with the arrival time zone.
• The on-screen calculator may or may not come into play with these questions.
Time Zones


Question

How much time has passed between 9:45 AM and 4:15 PM?  Express your answer in hours and minutes.

Answer
6 hours 30 minutes

Answer Process
9:45 AM – 10:00 AM = 15 minutes
10:00 AM – 12:00 PM (Noon) = 2 hours
12:00 PM – 4:00 PM = 4 hours
4:00 PM – 4:15 PM = 15 minutes

Time = 15 minutes + 2 hours + 4 hours + 15 minutes = 6 hours 30 minutes


Question
With reference to the question above, express your answer in hours as a mixed number.

Answer
\bf\displaystyle6\frac{1}{2} hours

Answer Process
9:45 AM – 10:00 AM = 15 minutes
10:00 AM – 12:00 PM (Noon) = 2 hours
12:00 PM – 4:00 PM = 4 hours
4:00 PM – 4:15 PM = 15 minutes

Time = 15 minutes + 2 hours + 4 hours + 15 minutes = 6 hours 30 minutes
Convert 30 minutes to a fraction of an hour: \bf\displaystyle\frac{30\,minutes}{60\,minutes\,per\,hour} = \bf\displaystyle\frac{1}{2} hour

Time = \bf\displaystyle6\frac{1}{2} hours

Calculator Click What You See Comment
clear blinker clears screen
fraction 30 down 60 right \bf\displaystyle\frac{30}{60} ratio of 30 minutes to
60 minutes per hour
enter \bf\displaystyle\frac{1}{2} 30 minutes converted to \bf\displaystyle\frac{1}{2} hour
Time


Question

With reference to the question above, express your answer in hours in decimal form.

Answer
6.5 hours

Answer Process
9:45 AM – 10:00 AM = 15 minutes
10:00 AM – 12:00 PM (Noon) = 2 hours
12:00 PM – 4:00 PM = 4 hours
4:00 PM – 4:15 PM = 15 minutes

Time = 15 minutes + 2 hours + 4 hours + 15 minutes = 6 hours 30 minutes
Convert 30 minutes to a fraction of an hour: \bf\displaystyle\frac{30\,minutes}{60\,minutes\,per\,hour} = \bf\displaystyle\frac{1}{2} hour
Convert \bf\displaystyle\frac{1}{2} hour to a decimal: \bf\displaystyle\frac{1}{2} hour = 1 ÷ 2 = 0.5 hour

Time = 6.5 hours

Calculator Click What You See Comment
clear blinker clears screen
fraction 30 down 60 right \bf\displaystyle\frac{30}{60} ratio of 30 minutes to
60 minutes per hour
enter \bf\displaystyle\frac{1}{2} 30 minutes converted to \bf\displaystyle\frac{1}{2} hour
toggle 0.5 \bf\displaystyle\frac{1}{2} hour converted to 0.5 hour
(Toggle)
Time


Question
How much time has passed between 9:15 AM and 4:45 PM?  Express your answer in hours and minutes.

Answer
7 hours 30 minutes

Answer Process
9:15 AM – 10:00 AM = 45 minutes
10:00 AM – 12:00 PM (Noon) = 2 hours
12:00 PM – 4:00 PM = 4 hours
4:00 PM – 4:45 PM = 45 minutes

Time = 45 minutes + 2 hours + 4 hours + 45 minutes =
6 hours 90 minutes = 7 hours 30 minutes


Question
A plane departs from New York City at 8:00 AM Eastern Standard Time (EST) and arrives in Los Angeles at 11:00 AM Pacific Standard Time (PST).  How many hours did the flight take?

Answer
6 hours

Answer Process
Adjust the departure time to coincide with the arrival time zone.

Departure: 8:00 AM EST = 5:00 AM PST
Arrival: 11:00 AM PST
5:00 AM PST —> 11:00 AM PST = 6 hours


Question

A plane departs from Chicago at 6:00 AM Central Standard Time (CST) and arrives in Miami at 10:00 AM Eastern Standard Time (EST).  How many hours did the flight take?

Answer
3 hours

Answer Process
Adjust the departure time to coincide with the arrival time zone.

Departure: 6:00 AM CST = 7:00 AM EST
Arrival: 10:00 AM EST
7:00 AM EST —> 10:00 AM EST = 3 hours


Practice – Questions
1.  How much time has passed between 7:45 AM and 3:30 PM?  Express your answer in hours and minutes.

2.  With reference to Question 1, express your answer in hours as a mixed number.

3.  With reference to Question 1, express your answer in hours in decimal form.

4.  How much time has passed between 7:45 AM and 3:55 PM?  Express your answer in hours and minutes.

5.  How much time has passed between 5:45 PM and 2:30 AM?  Express your answer in hours and minutes.

6.  How much time has passed between 5:15 PM and 2:55 AM?  Express your answer in hours and minutes.

7.  A plane departs from New York City at 7:00 AM Eastern Standard Time (EST) and arrives in Los Angeles at 10:00 AM Pacific Standard Time (PST).  How many hours did the flight take?

8.  A jet departs from New York City at 1:00 PM Eastern Standard Time (EST) and arrives in Los Angeles at 11:00 AM Pacific Standard Time (PST).  How many hours did the flight take?

9.  A plane departs from Denver at 10:00 AM Mountain Standard Time (MST) and arrives in Boston at 4:00 PM Eastern Standard Time (EST).  How many hours did the flight take?

10.  A jet departs from Denver at 10:00 AM Mountain Standard Time (MST) and arrives in Boston at 1:00 PM Eastern Standard Time (EST).  How many hours did the flight take?


Practice – Answers
1.  7 hours 45 minutes

2.  \bf\displaystyle7\frac{3}{4} hours

3.  7.75 hours

4.  8 hours 10 minutes

5.  8 hours 45 minutes

6.  9 hours 40 minutes

7.  6 hours

8.  1 hour

9.  4 hours

10.  1 hour

About Scott Solomon

HowtoPasstheGED.com gears up adult learners for the recently redesigned, newly computerized GED. ScottSolomon.com delves into my literary fiction.
This entry was posted in (2) Crunching, (III) Mathematical Reasoning and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s