**Basics
**The formula provided for distance by the Mathematics Formula Sheet is straightforward, but it can be rearranged to ask questions about rate and time, too.

A question involving distance is often a plug-in (where you end up plugging in numbers for letters).

The word *per* is a hint that a distance-related question could be coming.

distance = rate × time

d = rt

d = distance

r = rate

t = time

Formulas (provided by **Mathematics Formula Sheet**)

d = rt

Formulas (NOT provided by **Mathematics Formula Sheet**)

r = d ÷ t

t = d ÷ r

Question

A car traveled at a speed of 55 miles per hour for 9 hours.

What distance did it travel?

**Answer
**495 miles

**Answer Process**

r = 55 miles per hour

t = 9 hours

d = rt

d = 55 × 9 = 495

Calculator Click |
What You See |
Comment |

blinker | clears screen | |

55 × 9 | 55*9 | d = rt |

495 | Answer | |

## Distance |

**
Question
**A car traveled 715 miles in 11 hours.

What was the car’s speed in miles per hour?

**Answer
**65 miles per hour

**Answer Process**

d = 715 miles

t = 11 hours

r = d ÷ t

r = 715 ÷ 11 = 65

Calculator Click |
What You See |
Comment |

blinker | clears screen | |

715 ÷ 11 | 715÷11 | r = d ÷ t |

65 | Answer | |

## Distance: Rate |

**
Question
**A car traveled 980 miles at a speed of 70 miles per hour.

How much time elapsed?

**Answer
**14 hours

**Answer Process**

d = 980 miles

r = 70 miles per hour

t = d ÷ r

t = 980 ÷ 70 = 14

Calculator Click |
What You See |
Comment |

blinker | clears screen | |

980 ÷ 70 | 980÷70 | t = d ÷ r |

14 | Answer | |

## Distance: Time |

Practice – Questions

1. A car traveled at a speed of 75 kilometers per hour for 11 hours.

What distance did it travel?

2. A rocket traveled at a speed of 17555 miles per hour for 24 hours.

What distance did it travel?

3. A car traveled 1120 kilometers in 14 hours.

What was the car’s speed in kilometers per hour?

4. A rocket traveled 669600 miles in 36 hours.

What was the rocket’s speed in miles per hour?

5. A car traveled 650 miles at a speed of 50 miles per hour. How much time elapsed?

**
Practice – Answers
**1. 825 kilometers

2. 421320 miles

3. 80 kilometers per hour

4. 18600 miles per hour

5. 13 hours